Maak je pickles zelf en voeg er je favoriete kruiden aan toe
Do It Yourself 6-02-`25


Pickles maken is helemaal niet moeilijk. Je vindt tal van recepten en bereidingswijzen en een grote variatie aan uiteindelijke resultaten. Om de klassieke pickles te maken, heb je bloem en suiker nodig. Niet meteen de meest gezonde ingrediënten. Wij gaan voor ‘snelle’ pickles, zonder bloem en dus niet gebonden zodat je wel gepekelde groenten binnenkrijgt en maar een minimum aan suiker uit de vloeistof.


‘Snelle’ gezonde pickles

Zonder suiker geen zoet-zure pickles. Suiker in de pickles hebben nog een belangrijk voordeel: suiker zorgt er voor dat bacteriën in de pot geen kans krijgen. Het is dus bijna eennoodzakelijk ingrediënt als je de pickles lang wil bewaren. Bedenk dat je er zonder gebonden vloeistof uiteindelijk maar weinig van eet. Dit heb je dus nodig:

  • 300 ml water
  • 300 ml azijn naar keuze
  • 100 gram suiker of rietsuiker
  • 3 theelepels zout

met een personal touch

Komijn, dille, rozemarijn, peperbolletjes, mosterdzaad, venkelzaad, curry, karwij… komt het water je al in de mond. Ook in de groente die je kiest kun je naar hartenlust combineren.Wortel, radijs, bloemkool, broccoli, venkel, ajuin… zijn geschikte kandidaten. Alles kan, maar vermijd zachte groenten zoals tomaat. Komkommer of courgetten kunnen wel, en met dille en mosterdzaad levert dat lekkere pickles op.

klaar in een wip

De groentjes krokant gaar stomen in de oven (op 100 graden) is een optie. Zorg in ieder geval voor schone potten en deksels door ze in kokend water te steriliseren. Zo verleng je de bewaartijd van je pickles.
Snij de groenten in stukjes en verdeel ze samen met de kruiden in de pot of potten. Breng het water aan de kook en voeg de azijn toe. Als het mengsel kookt voeg je suiker en zout toe. Blijf roeren totdat alles is opgelost. Giet de hete vloeistof in de potten tot alle groenten onder staan. Deksels erop en zet de potten op hun kop weg om af te koelen. Zo trekken ze vacuüm, wat de houdbaarheid verlengt. Na een uur of twee zijn de pickles al klaar voor gebruik.