Gekruide spruiten met curry
Het is een samensmelting van Indische invloeden gecombineerd met een klassieke, Belgische groenten. Proef de Indische keuken dankzij de sublieme samensmelting van garam masala, currypoeder en de milde kokossmaak.
De sterren van dit gerecht
Currypoeder
Currypoeder, of kerriepoeder voor onze noorderburen, is een mengsel van diverse kruiden dat afkomstig is uit India. De samenstelling voor currypoeder is niet in steen gebeiteld, maar vaak bestaat het mengsel standaard uit komijn, koriander en kurkuma. Daar worden uiteraard nog kruiden aan toegevoegd zoals cayennepeper, mosterdzaad, gember, fenegriek, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, kardemom,... Van dit kruid bestaan er zeer milde varianten, maar ook heel pittige. Traditioneel wordt currypoeder gebruikt in rijstgerechten, maar ook in andere recepten komt dit kruid goed tot zijn recht.
Garam Masala
Deze kruidenmix is een perfect samenspel van aromatische specerijen als kardemom en kaneel. Deze smaakmakers komen oorspronkelijk uit Noord-India, maar tegenwoordig worden ze overal ter wereld in de keuken gebruikt.
Spruiten
Spruitjes zijn een echte wintergroente: het seizoen loopt van oktober tot maart. Wist je dat de smaak verandert naargelang de periode van het seizoen? In het begin van het seizoen smaken ze bitterder en als het bijna lente is dan zijn ze veel zoeter. Bij ons in België startte de teelt pas vanaf de Middeleeuwen. Vooral het gebied rond Brussel was daarvoor gekend. Daarom worden spruitjes vaak 'Choux de Bruxelles' genoemd.
Volkoren Rijst
Volkoren rijst, of zilvervliesrijst, is een bron van koolhydraten maar bevat veel meer vezels dan witte rijst. Dat komt doordat het jasje rondom de zilvervliesrijst blijft zitten. Vezels zorgen voor een goede darmwerking en een verzadigd gevoel. Verder bevat dit volkoren graanproduct ook veel vitamines B, tal van mineralen én eiwitten die zorgen voor de opbouw van je spieren.
3 maal koken op een eenvoudige wijze
Uit de oven
- Verwarm de oven voor op 175°C. Vermijd de grillstand.
- Schuif het omhulsel van de verpakking.
- Wil je het gerecht liever wat krokanter? Haal dan eerst de folie eraf.
- Plaats het gerecht in de oven.
- Als het gerecht bevroren is, verwarm je het ongeveer 40 minuten. Wanneer je het gerecht op voorhand ontdooid hebt, duurt het ongeveer 20 minuten. Houd er rekening mee dat de duurtijd afhankelijk is van je oven. Het is dus belangrijk om regelmatig te kijken of het gerecht warm is.
- Dresseer je gerecht op een bord.
- Smullen maar!
Uit de micro
- Schuif het omhulsel van de verpakking.
- Plaats het gerecht in de microgolfoven. We raden aan om het gerecht met de folie in de microgolf te plaatsen. Je mag wel gaatjes prikken zodat de warmte kan ontsnappen.
- Als het gerecht bevroren is, verwarm je het ongeveer 8 minuten op 900W. Wanneer je het gerecht op voorhand ontdooid hebt, duurt het ongeveer 5 minuten.
- Houd er rekening mee dat de duurtijd afhankelijk is van je microgolf en van het aantal wattage dat je instelt. Heb je minder wattage? Zet het gerecht dan ietsje langer in de microgolf. We raden aan om regelmatig te kijken of het gerecht warm is. Je kan halverwege ook best een keer omroeren.
- Dresseer je gerecht op een bord.
- Genieten maar!
In de pan
- Ontdooi het gerecht in de koelkast.
- Verwarm de pan(nen) op een matig vuur.
- Voeg de ingrediënten toe en roer regelmatig om totdat het pruttelt.
- Smakelijk!
Ingrediënten
Spruiten in gekruide kokosroom 50% [spruit, SOJAroom [SOJAbasis (water, SOJAboon), zonnebloemolie, suiker, emulgator: E471, stabilisator: E415, E407, E412, zeezout, aroma], water, ui, kokosmelk [kokosextract, water, emulgator: E435], zonnebloemolie, knoflook, gember, zeezout, specerijen [MOSTERD en SELDERIJ], mango, laurier]; Volkoren rijst 26%; Kip met curry 24% [kipfilet, olijfolie, zeezout, specerijen [MOSTERD en SELDERIJ]]