Verser dan ‘vriesvers’? Bestaat niet


Over versheid kan ieder zich goed een oordeel vellen. Maar wist je dat er een wereld van verschil bestaat wat betreft invriezen? Je hebt namelijk ‘gewoon’ invriezen in de vrieskast bij min 18°… en je hebt ‘snelvries’-invriezen in een hoogtechnologische vriezer die aan zeer hoge snelheid gekoelde lucht van min 35°C tot min 40°C over het voedsel blaast.

HET IS EEN KWESTIE VAN IJSKRISTALLEN

Snelvriezen voorkomt de vorming van ongewenste grote ijskristallen in het product omdat de moleculen geen tijd hebben om zich te vormen tot de karakteristieke zeshoekige sneeuwvlok. Langzaam invriezen creëert wel die grote, storende ijskristallen. Tijdens het ontdooien beschadigen ze de cellen. Hierdoor gaat vlees ‘druipen’ en verliest het sappigheid.

Over versheid kan ieder zich goed een oordeel vellen. Maar wist je dat er een wereld van erschil bestaat wat betreft invriezen? Je hebt namelijk ‘gewoon’ invriezen in de vrieskast bijmin 18°… en je hebt ‘snelvries’-invriezen in een hoogtechnologische vriezer die aan zeerhoge snelheid gekoelde lucht van min 35°C tot min 40°C over het voedsel blaast.


Kleur, textuur, voedingswaarden én de smaak blijven intact

Snelvriezen - dus zonder de vorming van ijskristallen - doet geen afbreuk gedaan aan de structuur van het voedsel, zodat het kwalitatief even goed uit de vriezer komt, als de dag dat het ingevroren is. De kleur, textuur, voedingswaarden én de smaak van het vlees blijven behouden. Ook als je het zo ingevroren voedsel nadien in een gewone vrieskast bewaart.

Snel ingevroren voedsel - soms ‘quickfrozen’, ‘flashfrozen’ gelabeld - heeft dus veel voordelen ten opzichte van gewone diepvriesmaaltijden en in veel gevallen zelfs van vers geleverd voedsel. Is voedsel bereid of komt het uit de vriezer dan beginnen de biologische afbraakprocessen namelijk onmiddellijk.

Conclusie: verser dan ‘snelvries’-ingevroren kun je voedsel eigenlijk niet thuis ontvangen. En ja, natuurlijk zijn de maaitijden van Quiso met de ‘snelvries’-techniek ingevroren zodat je verse - en lekkere - kwaliteit op je bord krijgt!